Православна Церква України                 храм Преображення Господнього

П`ятниця, 19.04.2024, 13:22 м.Бердичів, вул.Червона 28 а (моб.0975389645; 0680003868)

Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS | Головна | | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Червень » 25 » Правила поведінки у храмі
20:56
Правила поведінки у храмі


Людям, які йдуть до храму, потрібно знати, що Церква – це особливий світ із своїми правилами і установленнями.


На шляху до храму потрібно читати молитву «Богородице Діво, радуйся…», або молитву Ісусову. Якщо ви йдете іще з ким-небудь – не слід вести розмови на житейські теми, щоб це не відволікало вас від головного – молитовного настрою перед Богослужінням.

Про одяг і зовнішній вигляд тих, що відвідують храм.


Храм – це не тільки дім молитви, але і місце особливої присутності Бога, і подібно до того, як, ми збираючись в гості, ми стараємося виглядати достойно, так і приходячи до Церкви, слід пам’ятати, до Кого ми приходимо і Хто споглядає на нас. Людина, яка уважно слідкує за станом своєї душі, обов’язково замітить, що і від одягу залежить її поведінка, думки, побажання. Строгий одяг багато до чого зобов’язує.

Жінки не повинні приходити до храму в штанях, в коротких спідницях, в кофтах і блузках без рукавів (з відкритими руками), з косметикою на лиці. Особливо недопустима помада на губах. Голова жінки повинна бути покрита хусткою, косинкою або шарфом.

Чоловіки перед входом у храм зобов’язані зняти головний убор. Неможна з’являтися в храмі у майках, шортах, спортивному одязі.


Як вести себе з бідними людьми перед храмом.



Роблячи добро ближньому, кожен повинен пам’ятати, що Господь не залишить і його самого. «Чи думаєш, що той, хто годує Христа (тобто бідних), - писав святий Августин, - не буде нагодований Христом?» Адже в очах Господа ми із-за своїх гріхів, можливо виглядаємо страшнішими і убогішими, аніж всі ці бідні, які живуть за милостиню.

Не слід спокушати себе думкою, що бідні заробляють не менше нас, а іноді і одягнені не гірше нас. З кожного Господь спитає в першу чергу за його справи. Ваша справа в даному випадку – проявити милосердя. 


Якщо ви бачите, що перед вами бідні, які весь заробіток витрачають на випивку, дайте їм не гроші, а продукти: яблука, печеня, хліб і т.д.


Про поведінку у храмі.



Приходити до храму потрібно за десять – п’ятнадцять хвилин до початку богослужіння. Цього часу зазвичай буває досить, щоб подати записку, купити і поставити свічки і прикластися до ікон.

Підходячи до храму, благочестиві християни, звертаючи погляд на святі хрести і куполи храму, чинять хресне знамення і поясний поклін. Піднімаючись на паперть, знову тричі осіняють себе хресним знаменням з поклонами.

Зайшовши в храм, слід зупинитися поблизу дверей і вчинити три поклони з молитвою : Боже, милостивим будь до мене грішного.

Після цього подають записки, прикладаються до ікон, ставлять свічки і займають зручне місце, стоячи з благоговінням і страхом Божим.

За древнім звичаєм чоловіки стоять з правої сторони, жінки – з лівої, залишаючи вільним прохід від дверей до Царських врат.

Крім цього, і по сьогоднішній день можна спостерігати благочестиве правило, коли жінки пропускають в перед чоловіків під час Єлеєпомазання, Причастя, прикладання до святкової ікони і Хреста.

Після закінчення служби, виходячи з храму прочитується таж сама молитва, що і при вході до храму.

Перебуваючи у храмі Божому, належить пам’ятати, що ми знаходимося в присутності Господа Бога, Божої Матері, святих ангелів і святих.

Потрібно боятися вільно чи невільно образити своєю поведінкою тих що моляться і ті святині, які оточують нас в храмі Божому.


Якщо ви прийшли до храму під час Богослужіння, краще стриматися від того, щоби, протискуватися скрізь тих що моляться, ставити свічки перед іконами. Свічка – це жертва Богу, але в даному випадку треба пам’ятати, що більш угодною є інша жертва – «дух упокорений», смиренне усвідомлення своєї гріховності перед Господом.

По можливості, стримуйтеся від зауважень, якщо, звичайно, немає явного хуліганства або кощунства. Тому хто порушує норми поведінки зауваження слід робити в делікатній формі, без роздратованості і підвищення голосу.

Недопустимим є ходіння по храмі під час служби, тим більше розмови.

Під час богослужіння в православній Церкві моляться стоячи. Сидіти дозволяється тільки в особливих випадках: неміч, хвороба.

Забороняється заходити до храму з тваринами та птахами.

До ікон належить прикладатися, залишаючи в стороні великі сумки.

Підходити до Чаші під час Причастя потрібно з схрещеними руками на грудях – права поверх лівої.

Під час кадіння храму не слід повертатися слідом за священником і ставати спиною до вівтаря.

Під час відкриття і закриття Царських врат потрібно поклонитися.

Тим хто курить забороняється курити навіть на вулиці в межах церковної огорожі.

Чи можна виходити з храму до закінчення служби?

Службу потрібно відстояти від початку до кінця. Служба – це не повинність, а жертва Богу. 

Треба пам’ятати, що йти з богослужіння без крайньої потреби або з-за невідкладних обставин – гріх перед Богом.


Закінченням ранкового богослужіння являється вихід священника з хрестом. Цей момент носить назву відпусту. Під час відпусту віруючі підходять до Хреста.

Церква заповідає нам розходитись із храму в благоговійному мовчанні, з вдячністю Богу, який сподобив нас бути присутніми в храмі, і з молитвою, щоб Господь дарував можливість до кінця нашого життя відвідувати Його святий дім.


Джерело:http://www.archangel.kiev.ua













Переглядів: 1634 | Додав: Damian | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 211
 
Статистика

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930